maso


Andulčina cuketa

Ingredience

500 g kuřecích prsou, 1 střední cuketa, 1 cibule, 1 paprika, kousek pórku, olej, sůl, adžika (nebo jiné oblíbené koření), drcený kmín, 150 g tvrdého sýra, 250 g těstovin

Postup

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem a scedíme.
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostičky, okořeníme a za stálého míchání opečeme doměkka. Pak osolíme a přidáme na kousky pokrájenou cuketu, papriku a pórek. Okmínujeme, promícháme, podlijeme trošičkou vody a asi pět minut podusíme. Pak vmícháme okapané těstoviny, směs přemístíme do pekáče vytřeného olejem, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme na 10 minut zapéct do trouby (200°C).
Místo masa je možné použít houby, případně oboje.

Andulčina cuketa


Andulčino maso na zelenině

Ingredience

500 g masa (kuřecí nebo vepřové), 150 g selského salámu nebo vysočiny, 1 cibule, 1 červená paprika, 4 stroužky česneku, 5 lžic kečupu, 1 lžíce hladké mouky, olej, sůl, mletý pepř

Postup

Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájené maso, zasypeme moukou a ještě chvíli za stálého míchání opékáme.

 

Osolíme, opepříme a podlijeme trošku vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa.

 

Cibuli a česnek pokrájíme na plátky, papriku a salám na kostičky.

 

Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme česnek, salám, papriku a krátce všechno společně osmažíme. Nakonec vmícháme kečup a odstavíme.

 

Směs se salámem přidáme do hrnce k měkkému masu a promícháme. Podle chuti dosolíme či dopepříme.

 

Podáváme s rýží.

Andulčino maso na zelenině


Arabské kuře

Ingredience

1 kuře, 2 velké cibule, 2 papriky, 4 rajčata, olej, sůl, mletý pepř, 5 lžic worchestrové omáčky, 300 g instantních nudlí

Postup

Kuře naporcujeme. Omyté a osušené porce ze všech stran osolíme a opepříme. Dno pekáče potřeme olejem a posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a proužky papriky. Na to naskládáme kuře a obložíme osminkami rajčat. Polijeme worcestrovou omáčkou. Pečeme při 210°C asi 45 minut přikryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka. Není třeba podlévat, zelenina poustí vody dost. Nudle připravíme podle návodu. Z pekáče vyjmeme maso, do výpeku nasypeme nudle a promícháme.

Arabské kuře


Asijské nudle 2

Ingredience

600 g kuřecích prsních řízků, 1 menší hlávka pekingského zelí, 2 větší mrkve, kousek pórku, tmavá sojová omáčka, 1 balíček instantních čínských nudlí (280 g), 2 lžičky kari, 2 lžičky grilovacího koření (nebo jiné podobné), sůl, olej

Postup

Maso pokrájíme na kostičky, zelí na nudličky, pórek na půlkolečka a mrkev nahrubo nastrouháme. Nudle podle návodu zalijeme vařící vodou, necháme tři minuty stát a scedíme. Na velké pánvi (nebo v titanovém hrnci) rozpálíme malinko oleje, nasypeme maso, okořeníme, osolíme a za stálého míchání opečeme doměkka (cca 8-10 minut). Zastříkneme sojovou omáčkou (podle chuti) a ještě asi minutu smažíme. Přesypeme je do velkého hrnce a udržujeme v teple. Na uvolněnou pánev nasypeme mrkev s pórkem a asi tři minuty za stálého míchání osmahneme (bez oleje). Pak přisypeme zelí a všechno společně opečeme, jen chvilku, zelenina musí zůstat křupavá. Pak ji přisypeme k masu. Nakonec na pánvi krátce osmahneme scezené nudle, opět jen chvilku, aby se z nich odpařila voda. Nudle přisypeme k ostatnímu a všechno důkladně promícháme. Na chvíli postavíme na plotnu a společně prohřejeme, aby se spojily chutě.

Asijské nudle 2Asijské nudle 2Asijské nudle 2Asijské nudle 2Asijské nudle 2Asijské nudle 2


Asijské nudle

Ingredience

3 kuřecí prsa, 1 balíček (350 g) mražené asijské zeleniny, 1 balíček (250 g) čínských nudlí (kudrnatých), 4 lžíce oleje, 4 lžíce rybí omáčky (možno nahradit sojovou), sůl, chilli

Postup

Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Omyté a osušené maso nakrájíme na kostičky a smícháme s rybí omáčkou. Na oleji opékáme. Až maso zbělá, osolíme ho a posypeme špetkou chilli. Smažíme dál do zezlátnutí kousků masa. Pak přisypeme zeleninu, trošičku podlejeme vodou a dusíme, dokud se všecka voda nevypaří. Nasypeme do pánve uvařené scezené nudle, promícháme a ještě společně 2 - 3 minuty smažíme. Ihned podáváme.

Asijské nudle 1


Atlantik

Ingredience

500 g kuřecích prsou (nebo vepřové panenky), broskvový kompot, sůl, grilovací koření, olej, 100 g plátkového sýra

Postup

Maso nakrájíme na větší kostky, smícháme se dvěma lžícemi oleje a lžičkou grilovacího koření. Necháme uležet nejméně hodinu, lépe přes noc. Pak ho napícháme střídavě s kousky broskví na jehly, osolíme, posypeme grilovacím kořením a dáme na 10 minut pod gril (na plný výkon). Pak špízy otočíme, potřeme olejem smíchaným s grilovacím kořením, vrátíme pod gril a grilujeme ještě 6 minut. Potom špízy po celé délce pokryjeme sýrem a pod vypnutým grilem necháme roztavit.
Podáváme s hranolky (vařenými bramborami, kroketami), ďábelskou omáčkou a zeleninovou oblohou.

AtlantikAtlantikAtlantikAtlantik


Kapří kuličky

Ingredience

půlka kapra, 1 citron, trochu smetany (asi 1 dl), sůl, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, tuk na smažení

Postup

Kapra zbavíme kůže a větších kostí. Maso nakrájíme na kousky, osolíme, pokropíme citronovou šťávou (z necelé půlky citronu) a ručním mixérem rozdrtíme. Přilijeme trochu smetany a znovu mixujeme na hladkou kaši. Z této hmoty tvoříme rukama namočenýma ve studené vodě kuličky,, které obalujeme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka). V rozpáleném tuku usmažíme dozlatova.
Podáváme s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší.

Kapří kuličkyKapří kuličkyKapří kuličkyKapří kuličkyKapří kuličkyKapří kuličky


Anketa

Ochutnali jsteuž někdy některé z jídel ???

ano
39%
13

ne
30%
10

nevím
30%
10

Celkový počet hlasů: 33